Løn- og indkomstpolitik
Hvad er lønpolitik overordnet?
Det er overordnet regulering af lønninger og priser (få gange i form af decideret løn og prisstop) men som regel, er det hvor lønninger og priser kun får lov til at stige med en fastsat rente. Det bruges ofte som et supplement til en devaluering, dette vil side at den danske krone falder i værdi i forhold til omverdenens valuta.
Forklar hvad lønpolitik er: Når indkomstpolitikken bliver påvirket af konkurrenceevnen til udlandet, så det kun bliver til begrænsede lønstigning. Lønpolitik er meget upopulær blandt befolkningen og bruges derfor kun i krisesituationer.
Hvorfor mener mange økonomer, at indkomstpolitik er ”gammeldags” og dårligt passer et moderne frit marked?
Da det begyndte at gå dårligere og dårligere igennem 1930érne, prøvede man med mere drastiske metoder og begyndte at tvivle på om myndighederne ikke skulle indblandes. Danske økonomer mener at hvis denne måde at føre politik på virker vil den komme til at fastlåse løndannelsen og prissætningen. Det vil sætte markedskræfterne ud af spil. fx prisstop ødelægger konkurrencen på varemarkederne, og lønstop hæmmer fleksibiliteten på arbejdsmarkedet. Vi har mere styr på vores økonomi i dag, overskud på betalingsbalancen og kender mere til det, så man kender også andre mildere metoder til at holde økonomien i balance.